Velencei Csend Túra

Helyszín (szöveges)
Velencei-hegység

Zajos, fáradt, kimerült világunkat magunk mögött hagyva…. a reggel csöndjében, a szellő simogatásában, a napsütésben, az erdő ölelésében, csendes tó tükrében, virágok szirmában, a dombok és völgyek, a táj szabadságában, végtelenségében gyönyörködünk…. Csendben haladunk, hogy Isten hangját meghallhassuk, próbálunk a pici kis csodákra, kincsekre figyelni a természetben és a szívünkben, amelyek betöltik lelkünket. Teljes lényünkkel a jelenben vagyunk, Isten szerető jelenlétére figyelünk...  

"Kereslek Isten, a földben, a virágban a fákban és mindenütt megtalállak. Ez az én Istenkereső időm…. Kereslek az esőben, a szomjas vetések susogják: jelen vagy. Kereslek a fűben: érezlek, tapogatlak. Ez az én boldog Istentaláló időm." (Bartalis János: Kereslek)

Útvonal: Budapest, Agárd- Szúnyog sziget- Barlang kút- Meleg hegy- Nadap- Sukoró- Budapest Táv: kb. 14  km
Hossza: kb 4-5 óra gyaloglás, kb 2-3 óra megállás, közben ima, elmélkedés
Szintemelkedés: kb. 200-300 m  
 
Utazás: vonattal, hajóval és autóbusszal
Találkozás 8:00 órakor Budapest Kelenföld vasútállomáson, innen a vonat 8:17-kor indul, amivel Agárdig utazunk. 8:54 órakor érkezünk Agárdra, majd innen hajóval kelünk át a Velencei tavon a Szúnyog szigetre.
A túra végül délután Sukoróra érkezik meg, ahonnan 18:51-kor indulunk autóbusszal Budapestre, ami a Népligetbe érkezik 19:50-kor.
Túra nehézsége: Közepesen nehéz túra, átlagos fizikai kondícióval teljesíthető. Az útvonal főleg erdőben vezet, de több helyen találunk kilátópontokat, ahonnan megtekinthető a Velencei tó.  
Szükséges felszerelés: hátizsák, kényelmes túracipő, réteges, időjárásnak megfelelő öltözet (hosszú nadrág, pulóver legyen nálunk), esőkabát, egészségügyi csomag, esetleg szúnyog és kullancs elleni védelem, iratok, Szentírás, esetleg jegyzetfüzet, valami, amire kényelmesen le lehet ülni megállások során, valamint napközbenre megfelelő mennyiségű enni- és innivaló (kb 2 liter víz, szendvics, csoki, mazsola…).
 
Biztosítás: külön nem szükséges
 
Túra kísérők: Szőcs Katalin, Szilvay Gyula
 
Költségek: 
Részvételi díj: adomány (ki amennyit szeretne)
Budapestről Agárdra a menetdíj (teljes ár) 930 Ft, a hajóút kb. 1000 Ft, Velencéről Budapestre az autóbusz 1120 Ft  
 
Étkezés: „batyuból” történik, de természetesen közösen. Mindenki hozzon magával valamit, amit szívesen elfogyaszt és szívesen megoszt másokkal is.
 
Jelentkezés: a következő adatlap kitöltésével történik:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuAIaki5Eqq2KtmanKA2KVcs1cctU5PxC51ukI0NaycItKQ/viewform
 
A jelentkezés feltétele, hogy vállalni tudd az egész napos csendet, aminek sok öröme, de sok nehézsége is lehet (a túra alatt csendben imádkozunk, nem beszélgetünk egymással).
 
Amennyiben jelentkeztél, de mégis lemondanád, kérünk, szólj legalább egy héttel a túra előtt, hogy ha valaki még érdeklődne, és várólistán van, akkor tudjuk elhívni)
Létszám: a túra jellegéből adódóan korlátozott, kb 10-18 fő.  
 
Elérhetőségek:  Szőcs Kata: szocskati@yahoo.com, tel. 0630 299 0441 Szilvay Gyula: szilvaygy@gmail.com, tel. 0620 802 1952
 
Gyakorlati tudnivalók  A túra alatt törekszünk a belső csend megteremtésére, a jelenben létre, az Istennel való találkozásra. A természetben járás, az itt történő ima és szemlélődés Istennel való találkozásnak helyszíne lehet. Ennek érdekében lesznek szigorúan csendes időszakok, amikor nem beszélgetünk egymással, hanem csendben haladva próbálunk a jelenben lenni és a jelen apró kis dolgaiban megtalálni Isten jelenlétét, amely imánk alapját képezi. Máskor pedig, bár van lehetőség beszélgetésre, fontos tiszteletben tartanunk egymás lelki útját és csendjét, és ezzel összhangban törekedjünk a lelki úttal kapcsolatban lévő, minőségi beszélgetésre, élmények,
tapasztalatok, kérdések megosztására. Lesznek vezetett megosztások is, és közös imádságok, lelki impulzusok, énekek, imagyakorlatok. Általában 1-1,5 órát fogunk gyalogolni, majd ezt követi egy-egy kb. 30 perces megállás, amikor közösen imádkozunk. Kétszer megállunk hosszabban közös megosztásra is.  Egyik közös gyakorlat vagy program sem kötelező, azzal éljünk, ami ott és akkor segít bennünket utunkon Isten felé, tiszteletben tartjuk egymás szabadságát. Mobiltelefonokat – vészhelyzet kivételével – a túra teljes időtartama alatt kikapcsoljuk. Fényképezni szabad a túra alatt, annak figyelembe vételével, hogy ez esetleg kizökkenthet minket a jelenlétből. Készüljünk nyitottsággal és befogadó szívvel. A lelki úthoz hozzátartozik, hogy bizonyára lesznek könnyű, örömteli részek és nehézségek is. Az imákhoz segítséget nyújtanak Nemes Ödön, Anthony de Mello és Anselm Grün gondolatai. A túra során, indulás előtt, vagy a túra a végén Szentmisén veszünk részt.  
 
Nyilatkozat A szervezők fenntartják a jogot, hogy a körülményekre való tekintettel (időjárás, egyéb szükség- vagy veszélyhelyzet) változtassanak a túraprogramon, amely legfőképp a résztvevők biztonsága, egészségük védelme miatt történik. A változás minden esetben a túra eredeti céljával és lelki jellegével összhangban történik.
 
Jó készülődést kívánunk mindenkinek és nagy szeretettel várunk!
 
Kata és Gyula

Esemény jellege
Gyalogos túra
Csendes/meditációs
Egyesületi?
Egyesületi szervezésű program
Kiket várunk?
A jelentkezés feltétele, hogy vállalni tudd az egész napos csendet, aminek sok öröme, de sok nehézsége is lehet (a túra alatt csendben imádkozunk, nem beszélgetünk egymással).
Nyitott?
Nyitott program
Szervező(k)

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer